- DONUT GULA -
Hari ni saya nak kongsi resepi membuat donut gula..
Ni mmg favourite saya+Mr.Cyg
So, pasni leh jadi favourite anda plak...
Bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
1/2 paket mauripan
1 sudu marjerin
1 biji telur
1 camca sodium bikarbonat
secubit gula
secubit garam
Air secukupnya
3 sudu gula kisar untuk salut donut
3 sudu gula kisar untuk salut donut
Cara Membuatnya:
1) Masukkan mauripan, sodium bikarbonat, gula dan garam ke dalam tepung gandum. Kemudian, gaul2 kan supaya sebati (dalam 1minit).
2) masukkan marjerin dan ramas2 tepung tersebut.
3) Pecahkan telur dan uli bersama campuran tepung.
4) Masukkan air sedikit2 sambil uli. Jgn terlebih air..Puasla menguli nanti..Uli sampai tepung xmelekat pada bekas dan tangan.
Kalau masih melekat, tabur sedikit tepung pada campuran tadi.
5) Biarkan selama setengah jam.. Hasil selepas 2jam sebab saya leka buat thesis..kembang semacam..
6) Kemudian, kaup balik semua hasil ulian tadi, bentukkan bulat2 kecil, leperkan, dan tekap menggunakan pencetak donut. (gunakan tepung sekiranya melekat dan tabur tepung banyak2 pada dulang untuk elak melekat pada dulang ye)
7) Bila da siap, biarkan beberapa minit untuk membenarkan donut anda mengembang kesekian kalinya..
Hasil bancuhan saya tadi ni dapat 10 biji seperti dlm gambar.. Cukup la untuk saya 3biji, Mr.Cyg 3biji, mak 3biji..ada extra sebiji lagi..
Ha.....tgk tu..kembang molek..ni selepas 2jam dibiarkan. Kebetulan ada anak sedara datang minta tlg selesaikan masalah add math plak..tu yg terlama tu...
xpe2....yg penting, dapat gak makan donut ni...
ape lagi.....kite goreng yuuukkk...
selepas goreng (masa panas2) tu taburkan kisaran gula supaya gula melekat pada donut kite..cam salji kan...nyummm2..
Da siap semuanya...apa lagi...makan time..
makan masa panas2 ye baru enak..
Nyumm2...Sedap & Menyelerakan...
1 ulasan:
mmg pakar....akak tak pandai buat bancuhan sikit2 nie
Catat Ulasan