Niat asal nak buat bubur kacang. Tp terpaksa tukar PLAN B sbb gula melaka xde. Nak g beli lambat la plak siap masak jadinye..So, plan B pun plan B la..yg penting, petang ni ada lah santapan untuk Mr.Cyg ku..
Resepi inti:
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
secubit garam
Air secukupnya (saya masukkan separuh penuh periuk)
Cara membuatnya:
- rendam kacang semalaman (supaya cepat kembang dan empuk)
- rebus kacang sampai lembut. Bila air hampir kering, kecilkan api dan kerap menggaul untuk elak hangus
- kemudian, saya pindahkan ke kuali sbb lagi senang untuk mengeringkan inti
- masukkan gula + garam sampil kerap menggaul dan keringkan semula inti tersebut.
- Bile inti da cukup kering (xde lagi berlakunya percikan2 air), sejukkan inti sblm dibentukkan
setelah beberapa minit:
- Bulat2 kan inti dan kemudian leperkan seperti bentuk kasturi yang sepatutnya. Saiz bentuk kuih ikut pilihan masing2..saya lebih suke sedang2..satu bancuhan ni saya dapat 12biji (cukupla untuk kami berdua)
Resepi saduran luar:
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam
secubit gula
3/4 cawan air
sedikit pewarna kuning
Campurkan semua bahan di atas. Campuran ni mmg ngam2 untuk 12biji kuih kasturi ni. Kemudian celupkan inti tadi dengan campuran tepung tersebut (macam goreng pisang). Kemudian, gorengkan dalam minyak yang panas..
NYUM2... RANGUP, SEDAP, MMG MENYELERAKAN.....
1 ulasan:
marvelouss...tepung tu goreng garing mmg terangkat
Catat Ulasan