RESEPI : KUIH PUTU AYU
Dah lama x update kuih kan..
Sorry ye..saya 'sibuk' sikit kebelakangan ini.
So, xcukup masa nak buat kuih.
Ok, Hari ni kita cuba resepi putu ayu ni..
Favourite saya ni...
Bahan-bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan santan+air daun pandan
1 sudu ovelate
4 biji telur
1/2 biji kelapa parut + Garam (untuk bahagian atas kuih)
Cara Membuatnya:
- Putarkan telur dan gula sehingga kembang
- Kemudian, masukkan tepung, ovelate dan air campuran santan+pandan tersebut kedalam adunan tadi dan putar sehingga sekata.
- Masukkan kelapa parut sedikit ke dalam acuan pada bahagian atas sahaja.
- Dan masukkan adunan tadi sehingga penuh acu.
- Panaskan pengukus
- Masukkan ke dalam pengukus sehingga 5minit.
- Sedia untuk dimakan..
Selepas di putar |
Dah ready untuk dikukus |
Selepas 5minit |
Dan...ape lagi..NYUMMM |
Memang sedapppp bangggettt...
Cuba la...NYUMMM
1 ulasan:
waduh enak bangat... tahniah tahniah satu tutorial yg sgt jelas
Catat Ulasan